Eindexamens 2024:

N-termen kun je vinden op examenblad.nl. Ga hier direct naar onze webpagina voor leerlingen en docenten

Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Waddoo

Een spel over gedrag en persoonlijkheid

Waddoo is een spel voor in de klas. Het stimuleert leerlingen om het gesprek aan te gaan over hun eigen persoonlijkheidskenmerken en die van hun klasgenoten. Hoe reageer jij op situaties? Is dat anders dan anderen? Wat kan je daarvan leren? Hoe kun je dat gebruiken bij het verdelen van taken in projecten? En wat kan je daaruit leren rondom beroepskeuzes?

Bekijk ook innovatiethema Vaardigheden voor een nieuwe wereld

Voor een zinvol gesprek in de klas

Waddoo is ontstaan vanuit een wens

Een datateam op X11 wilde op school aandacht besteden aan gedrag en persoonlijkheid. In nauwe samenwerking hebben we vervolgens gezocht naar een passende manier om persoonlijkheid 'te meten'. Niet nauwkeurig, maar om een zinvol gesprek te initiëren in de klas over abstracte begrippen als persoonlijkheidskenmerken en voorkeursgedrag.

Waddoo is gebaseerd op persoonlijkheidskenmerken

Persoonlijkheidskenmerken beschrijven hoe mensen gemiddeld genomen van elkaar verschillen in hun doen, denken en voelen. Er bestaat een traditionele 'Big Five'-vragenlijst om persoonlijkheden in kaart te brengen. Voor leerlingen zochten we naar alternatieve beoordelingsvormen. We testten bijvoorbeeld paarsgewijze vergelijking en de inzet van speltechnologie. Waddoo combineert een instructie, spel en vragenlijst.

CitoLab - Waddoo

Samenwerking

  • Waddoo is ontwikkeld in een samenwerking tussen X11, Cito, Universiteit Utrecht en de HKU.
Het spel is toegankelijk, eenvoudig in gebruik en goed toepasbaar in bijvoorbeeld een mentorles.

Docent over Waddoo

Aan de slag met Waddoo

Waddoo wordt op dit moment getest door havo 3-leerlingen van X11. Maar ook jij kunt met je leerlingen aan de slag met Waddoo. Op een speciale website vind je alle informatie die je nodig hebt, de toegang tot de spelomgeving en de theorie achter het spel. Laat je weten wat je ervan vindt?

Naar de website van Waddoo

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken