Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

E-Quality

Altijd inzicht in je toetskwaliteit

Waar staan we met onze toetskwaliteit? Het is een vraag waar veel hbo- en wo-opleidingen mee worstelen. Om hier de dialoog over te kunnen voeren en stappen voorwaarts te kunnen zetten, moet je eenvoudig toegang hebben tot alle relevante informatie. Wij ontwikkelden voor Universiteit Utrecht E-Quality: een prototype dat meer inzicht biedt in de toetsen en toetskwaliteit van afzonderlijke cursussen én het hele programma. E-Quality geeft bovendien handvatten om de kwaliteit van toetsen duurzaam te verbeteren en een toetscultuur te creëren die in dienst staat van het leerproces van de student.

Bekijk ook innovatiethema De waarde van data

In E-Quality kun je als cursusleider:

  • alle materialen uploaden die je nodig hebt voor toetsing.
  • creëer je (samen met collega's) een handige verzamelplaats voor documenten per cursus, of per blok of volledige opleiding.
  • kun je eenvoudig selecteren welke set van cursussen je wilt bekijken.
  • krijg je bij het uploaden automatisch vragen ter zelfevaluatie (bijvoorbeeld over de betrouwbaarheid, validiteit en leerfunctie van de toets).
  • heb je een dashboard met een flinke verzameling handige totaaloverzichten.
  • heb je in één oogopslag antwoord op vragen als: Toetsen we eindtermen niet onnodig vaak? Hanteren we niet te veel dezelfde toetsvormen in één blok? Hoe is de verhouding formatieve en summatieve toetsing? Is het aantal geslaagden over de hele linie oké?
E-Quality geeft inzicht in de toetskwaliteit van zowel afzonderlijke cursussen als het gehele programma. Dat biedt je de mogelijkheid erover te praten en samen te kijken: wat kun je verbeteren? Uiteindelijk willen we een cultuuromslag creëren, waarbij de student centraal staat en toetsing het leren ondersteunt.

Harold Bok, Universiteit Utrecht

CitoLab - Equality
CitoLab - Equality

Het verbaasde me dat er in korte tijd al een bèta-versie uitrolde. Dan maak je een vliegende start.

Meer lezen over de samenwerking die uitmondde in E-Quality? Open het interview met Lonneke Schellekens en Harold Bok (Universiteit Utrecht)

Hoever zijn we met E-Quality?

Het prototype is afgerond. De Universiteit van Utrecht voert nu een pilot uit bij drie opleidingen en werkt daarbij samen met docenten, afdelingsdirecteuren en examencommissies. “Uiteindelijk willen we de applicatie verder optimaliseren tot een product dat af is en dat we breder kunnen inzetten. De samenwerking met CitoLab heeft ons een zetje gegeven dat anders heel lastig zou zijn”, aldus Harold Bok (Universiteit Utrecht).

Heb je vragen over E-Quality? Mail naar citolab@cito.nl

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken