Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Kringloop

Toetsen kunnen we niet makkelijker maken, maar wel leuker

De standaard toetsopstelling waarin we leerlingen vragen om te bewijzen dat ze bepaalde stof beheersen, is gericht op soberheid en focus: tafels uit elkaar, stil zijn en stil zitten. Het is goed bedoeld, maar past niet altijd bij hoe leerlingen graag werken. Wat nu als we een toetsomgeving creëren die juist uitdaagt en aanmoedigt? Eén die leerlingen in beweging zet en past bij hoe ze dagelijks leren? In dit project ontwikkelen we Kringloop, een toetsomgeving waarin leerlingen via gps-technieken de vragen in hun eigen omgeving gaan ontdekken.

Hoe werkt Kringloop?

Voor docenten

De toetsvragen in Kringloop hebben betrekking op plekken die je in de directe omgeving van vrijwel elke middelbare school vindt. Denk hierbij aan een supermarkt, fietsenstalling of afvalcontainer. Jij hebt de vrijheid om de specifieke locaties te selecteren rondom de school die naadloos aansluiten op de vragen.

Je kan op twee verschillende manieren de Kringloop-route maken:

  1. Vanaf je bureau, door de coördinaten van de locaties in de toetsomgeving in te voeren. Je kan de coördinaten via Google Maps gemakkelijk opzoeken.
  2. Of je gaat zelf de route alvast lopen. Onderweg kan je de locaties die je graag in de Kringloop-route wilt opslaan in de toetsomgeving.

Voor leerlingen

Zodra de GPS-punten zijn vastgelegd in de toetsomgeving, gaan de leerlingen op pad. Met hun vertrouwde smartphones in de hand, verkennen ze stap voor stap de omgeving. Op het moment dat een leerling zich in de buurt van een GPS-punt bevindt, wordt automatisch een vraag onthuld die hun nieuwsgierigheid prikkelt. De vragen moedigen de leerlingen aan om de omgeving met aandacht te bekijken. Eenmaal de vraag beantwoord, krijgt de leerling meteen waardevolle feedback. Hierdoor wordt de opgedane kennis en de fysieke locatie direct met elkaar gelinkt, wat er voor zorgt dat ze de informatie nog beter onthouden.

In onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een Kringloop-route.

Bevorderen van maatschappelijk bewustzijn in eigen omgeving

Met Kringloop focussen we ons op het maatschappelijk bewustzijn van leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo). Als uitgangspunt nemen we de Sustainable Development Goals (SDG's). Dit zijn 17 doelen om van de wereld een betere, duurzamere plek te maken tegen het jaar 2030, vastgesteld door de Verenigde Naties. Met het prototype Kringloop gaan leerlingen zelf op pad in hun eigen omgeving, want de SDG-doelen zijn overal. Ook bij jou om de hoek!

Marica Balk
De gedachte is dat het zien van deze thema's in de eigen omgeving op een natuurlijke manier de kennis en het handelen van leerlingen 'unlockt'. De eigen omgeving maakt het 'echt', het triggert het bewustzijn. In de eerste versie van het prototype staat SDG 12, verantwoorde consumptie en productie, centraal.

Marica Balk, projectleider Kringloop

Input vanuit de praktijk is onmisbaar

Zorgt het toetsen met GPS voor een positieve toetsbeleving en steken de leerlingen er meer van op? En hoe betrouwbaar is het om op deze wijze te toetsen? Kunnen we iets zeggen over de kennis van leerlingen als ze vrij zijn om zelf op pad te gaan? Vinden we het een probleem of juist nuttig als zij samenwerken en wat doet dit dan met een eventueel oordeel over de vaardigheid? Een hele boel vragen waar we graag antwoorden op willen. Dat kunnen we niet zonder leerlingen én leerkrachten! Ben jij nieuwsgierig en wil je Kringloop graag uitproberen met jouw leerlingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Het uitproberen van een prototype is gratis en de omvang, tijdsinvestering en werkwijze beslissen we in overleg. Ook een kort gesprek levert al waardevolle inzichten op. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. 

Wist je dat...

voor het lopen van Kringloop geen internet nodig is? De kaart met de GPS-punten kan vooraf via het WiFi netwerk (van school) gedownload worden. De antwoorden kunnen eenmaal terug op school weer verstuurd worden, zodra er weer WiFi verbinding is. Zo kunnen leerlingen zonder gebruik van mobiele data de vragen op de Kringloop-route beantwoorden!

Toekomst van Kringloop

Na de gebruikerstesten met het eerste prototype gaan we bekijken wat werkt en wat niet. Of het prototype potentie heeft of een briljante mislukking is. Met voldoende inzichten nemen we een beslissing over het vervolg. Bij een 'go' bouwen we een verbeterde versie. We voegen dan waarschijnlijk meer vragen toe die ook andere SDG’s aan bod laten komen. Wil je op de hoogte blijven van het Kringloop-project? Volg ons op de LinkedIn.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken