Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Klasse

Coöperatief spel. Aan de slag met actuele thema's

Hoe krijg je inzicht in de samenwerkingsvaardigheden van leerlingen? Met Klasse, een escaperoom-achtig spel dat leerlingen uitdaagt binnen de tijd een codewoord op te lossen. Dat gebeurt aan de hand van een aansprekend en serieus thema. Terwijl je leerlingen bezig zijn, observeer jij hoe ze samenwerken. Aansluitend reflecteren ze op het proces en hun eigen gedrag.

Bekijk ook innovatiethema Vaardigheden voor een nieuwe wereld

CitoLab - Klasse

Spelformule: puzzelen in escaperoom

  • Klasse heeft kenmerken van een escaperoom. Leerlingen voeren de opdrachten uit onder tijdsdruk en krijgen een cryptische instructie. Samen moeten ze de opdracht duiden, een aanpak kiezen en die uitvoeren. Daardoor maken we de vaardigheid 'samenwerken' zichtbaar.
  • Leerlingen werken in groepjes en maken puzzelopdrachten. Elke opdracht levert een letter op.
  • Alle letters van alle groepjes samen vormen een woord. Lukt het jouw klas om binnen de tijd het juiste woord te vinden?

Altijd een actueel of maatschappelijk thema

Klasse werkt altijd met een actueel of maatschappelijk thema dat we in een hipper jasje gieten. Op deze manier kun je naast het bespreken van de samenwerking ook in gesprek gaan over het thema.

Ons streven is niet om een toets speelser te maken. Het spelelement moet ook echt iets toevoegen en passen bij het doel.
Romy Noordhof, hoofd team Prototypes

Klasse spelen met je leerlingen?

  • Kies de juiste editie
  • Gehackt: editie voor onderbouw vo
  • Laat je stem horen: editie voor groep 7/8 en brugklas

Gehackt (onderbouw vo)

Laat je stem horen (groep 7/8 en brugklas)

'Laat je stem horen’ is een Klasse-editie voor leerlingen in groep 7 en 8 en voor brugklassers. Het onderliggende thema draait om verkiezingen, in dit geval voor een leerlingenraad. In het spel is de stemmenteller gesaboteerd. De verkiezingsuitslag is in gevaar, tenzij je leerlingen binnen 45 minuten het juiste codewoord invoeren. Via allerlei reken-wiskunde-opdrachten moeten ze optellen, logisch redeneren en getalreeksen ontcijferen.

Antwoorden nodig?

We maken het niet te makkelijk en zetten de antwoorden niet online. Als leraar kun je de antwoorden per mail bij ons opvragen. Gebruik je school-mailadres! Vraag de antwoorden op

Op afstand testen in de klas: de laptop is watching you

Een escaperoom om van te leren

Interview met Romy Noordhof en Jos Keuning in het onderwijsvakblad Van twaalf tot achttien (Cito-special 2019). Open het interview

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken