Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie vergrootglas

Verbetering leesvaardigheidsonderwijs

Samenwerkingstraject met Universiteit Twente, Radboud Universiteit en Expertisecentrum Nederlands

Een prestigieus NWO-project is ASTLA. We zetten er de nieuwste AI-technieken in om het onderwijs in leesvaardigheid te verbeteren. Het meerjarentraject moet wetenschappelijke inzichten opleveren, die we vervolgens vertalen naar praktische tools voor in de klas. We werken aan tools die leraren helpen de leesproblemen bij leerlingen tijdig(er) op te sporen en het leesonderwijs makkelijk(er) individueel in te richten.

Bekijk ook innovatiethema De waarde van data

In dit project ...

Ondersteunen we het leesonderwijs met een innovatieve koppeling tussen automatische taalspraakherkenningen en learning analytics. Maar: tools voor automatische spraakherkenning kunnen de spraak van álle Nederlandse leerlingen nog niet herkennen. In het project maken we eerst de techniek klaar voor breed gebruik in het onderwijs. Vervolgens onderzoeken we in hoeverre een koppeling met learning analytics-technieken leraren kan ondersteunen om leesproblemen op te sporen en het leesonderwijs individueel in te richten. We vertalen onze bevindingen naar praktische tools voor in de klas.

Alles draait om de koppeling van automatische taal-spraakherkenning met learning analytics.

Remco Feskens, directeur CitoLab in het CitoLab-werkprogramma 2023

CitoLab - vier leerlingen op skatebaan

In ASTLA komen al onze expertises bij elkaar

"Het ASTLA-project symboliseert de grote kracht van de drie CitoLab-teams bij elkaar", aldus Remco Feskens, directeur CitoLab (CitoLab-werkprogramma 2023).

Want: team Prototypes ontwikkelt de app SERDA, de tool voor gepersonaliseerd leesonderwijs. De teams Onderwijskundig Onderzoek en Psychometrie werken aan verbetering van het meten én aan heldere rapportages.

Voor CitoLab is het project om meerdere redenen interessant

Natuurlijk omdat we er een potentieel waardevolle bijdrage mee leveren aan het onderwijs. 

Daarnaast waarderen we het project vanwege de wetenschappelijke samenwerking met twee universiteiten. In ASTLA komen bovendien al onze expertises samen. Alle teams leveren namelijk een bijdrage.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken