Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Woordmars

Jouw wereld, jouw woordenschat

Kinderen op het platteland groeien op met andere woorden dan kinderen in de stad. Kinderen van muzikale ouders komen met andere woorden in aanraking dan kinderen van sportieve ouders. Elke omgeving waarin een kind opgroeit, biedt zo eigen woorden. Juist dat is waarom woordenschattoetsen vaak leiden tot frustratie. De toets presenteert een beperkte set woorden, en leerlingen kunnen niet laten zien welke woorden ze écht kennen. Woordmars doet het anders. Wij geven leerlingen een actieve rol in het selecteren van thema’s met woorden die getoetst worden. We noemen ze ook wel ‘woordbubbels’, onderwerpen die de leerling aanspreken.
Woordmars startscherm

Het unieke van Woordmars

Leerlingen krijgen een actieve rol in de samenstelling van de toets. De toetswoorden sluiten zo aan bij hun persoonlijke leefwereld.

Toetsen met succeservaring

Leerlingen nemen zelf regie en dat geeft meer vertrouwen. Met Woordmars kunnen leerlingen laten zien wat ze wél kunnen.

In eerste testen van Woordmars toonden leerlingen vertrouwen tijdens het maken van de toets en waren ze trots op hun resultaat. Als vervolgens de vraag komt 'Mag ik nog meer levels spelen?', maakt ons innovatiehart een sprongetje!

Marica Balk, projectleider Woordmars (CitoLab-werkprogramma 2023)

Woordmars bij jou in de klas?

Met een pilot willen we ontdekken of Woordmars een goede toets is voor het in kaart brengen van woordenschat en hoe leerlingen omgaan met keuzevrijheid in de toets. Maar dit kunnen we niet alleen!

  • Ben jij leerkracht in groep 5/6/7/8?
  • Heb je een half uur tijd?
  • Lijkt het je leuk om Woordmars gratis uit te proberen met je leerlingen?
Laat je gegevens achter

Als bedankje mag je Woordmars na de pilot kosteloos blijven gebruiken.

Wat hebben jouw leerlingen in hun mars?

Wat was het eerste waar jij aan dacht bij de naam 'Woordmars'? Aan de planeet mars, aan een lange reis, aan een vaardigheid? Dat laat al precies zien hoe moeilijk woordenschat is: één woord, drie betekenissen... Ga dat maar eens leren. Het vergroten van de woordenschat is een leerweg van jaren, een lange reis. Op die reis is het van belang om af en toe te kijken hoe je leerlingen ervoor staan, te zien wat ze in hun mars hebben. Dat helpt om de leerreis gericht voort te zetten.

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Je kan bij CitoLab terecht voor onderwijskundige- en psychometrische vraagstukken en voor innovatieve prototypes rondom toetsing. Stel je vraag via ons contactformulier of mail direct naar citolab@cito.nl. Blijf op de hoogte via onze CitoLab LinkedIn.

Heb je een vraag over Leerling in beeld, de doorstroomtoetsen of de Centrale Toetsen en Examens? Stuur een mail naar klantenservice@cito.nl of bel (026) 352 11 11.

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail citolab@cito.nl

Zoeken