Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie programma's

Gamebron

Games voor het meten van probleemoplossend vermogen

Kun je games gebruiken om vaardigheden te meten in een situatie die lijkt op het echte leven? Aranka Bijl onderzocht dit voor haar promotieonderzoek bij Cito, eX:plain en Universiteit Twente. Ze ontwikkelde Gamebron: een generieke blauwdruk voor games om het probleemoplossend vermogen van studenten te meten. Daarna toetste ze daar zelfontwikkelde vier games op: Kruispunt, Kruistocht, Kruisverhoor en Kruisburg.

Bekijk ook innovatiethema Vaardigheden voor een nieuwe wereld

Dit is Gamebron

Gamebron is een blauwdruk voor games om probleemoplossend vermogen van studenten te meten. Studenten werken in een gecontroleerde, praktische digitale setting aan het oplossen van een informatieprobleem. Ze ontvangen hiervoor verschillende stukken informatie uit meerdere bronnen. Door deze informatie te ordenen, evalueren en combineren, komen ze tot een oplossing. Gamebron is aan te passen voor diverse vakgebieden en opleidingen.

De vier games die draaien op de blauwdruk van Gamebron:

Kruispunt

Digitale game voor toekomstige handhavers
KruisPunt is een innovatieve serious game ontwikkeld voor mbo-studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid. In deze game stappen studenten in een desktop-omgeving vol relevante bronnen, zoals meldingen van bewoners, informatie van de politie en andere wijkpartners. Door deze informatie te evalueren, analyseren en combineren, stellen zij een effectief surveillanceplan op. Ondertussen genereert de game datastromen die het probleemoplossend vermogen van de student betrouwbaar en valide meten. KruisPunt is de eerste game die draait op Gamebron en biedt een realistische en leerzame voorbereiding op het werkveld.

  • Voor wie? MBO-studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid
  • Wil je Kruispunt uitproberen? Neem contact met ons op
Kruispunt
Kruistocht
Kruisverhoor
Ik doe bij Cito promotieonderzoek naar de implementatie van games in summatieve contexten. Kruispunt is één van de prototypes die daaruit is ontstaan. Kruispunt is ontwikkeld vanuit een generieke blauwdruk en in veel contexten te gebruiken. Behalve voor handhavers is KruisPunt ook interessant voor artsen en managementassistenten.

Aranka Bijl, promovenda

Over het onderzoek

Met het onderzoek dat in 2023 wordt uitgevoerd, beantwoorden we 2 onderzoeksvragen.

  • De eerste onderzoeksvraag is specifiek voor Kruispunt, de authentieke omgeving gericht op het plannen van een surveillance. Door de taak te laten maken door mensen uit het domein met verschillende ervaringsniveaus, willen we onderzoeken of Kruispunt leidt tot een volledige meting van het construct.
  • Het tweede onderzoek is gericht op de parallelle omgevingen. Door studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid de verschillende omgevingen te laten maken, willen we onderzoeken wat de invloed is van de context op de meting van het construct. 

Wil je meer weten over het onderzoek? Laat het weten via ons contactformulier.

Lees meer over het promotieonderzoek van Aranka Bijl

 

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Je kan bij CitoLab terecht voor onderwijskundige- en psychometrische vraagstukken en voor innovatieve prototypes rondom toetsing. Stel je vraag via ons contactformulier of mail direct naar citolab@cito.nl. Blijf op de hoogte via onze CitoLab LinkedIn

Heb je een vraag over Leerling in beeld, de doorstroomtoetsen of de Centrale Toetsen en Examens? Stuur een mail naar klantenservice@cito.nl of bel (026) 352 11 11.

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail citolab@cito.nl

Zoeken