Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie rennen

Psychometrie en data science

Complexe data-analyse: een kracht van jewelste

Op het gebied van psychometrie is Cito een wereldspeler. Nationaal en internationaal leveren we onze bijdrage met psychometrisch onderzoek, psychometrische dienstverlening en data science. Ons psychometrieteam is het grootste vakteam van Europa. Dat zorgt ervoor dat we echt wat kunnen betekenen voor het onderwijs. Zeker nu we door alle nieuwe technieken grotere en complexere datasets kunnen onderzoeken dan ooit, en inzichten kunnen bieden die voorheen ondenkbaar waren.

Wat is psychometrie?

Psychometrie is een wetenschappelijke discipline die een belangrijke rol speelt bij het ontwikkelen van toetsen en examens. Door het inzetten van methodologische, statistische en wiskundige kennis en technieken zorgen psychometrici ervoor dat er staat gemaakt kan worden op de scores die deze instrumenten opleveren.

De psychometrie was lang een traditioneel vak. Er waren weinig grote ontwikkelingen, maar dat is inmiddels wel anders. Technieken rondom AI, data science en machine learning hebben de boel flink opgeschud. Ze hebben ons nieuwe mogelijkheden gegeven om data te analyseren.

Remo Feskens, directeur CitoLab (CitoLab-werkprogramma 2023)

Wist je dat ...

Cito één van de grootste psychometrische onderzoeksafdelingen heeft van Europa? Dat de samenwerking van al die specialisten zorgt voor een constante voedingsbodem voor vernieuwing? Dat daarmee in de loop der jaren baanbrekend werk verricht is?

Psychometrisch advies of complexe data-analyses nodig?

Onze psychometrici helpen je graag. Geïnteresseerd? Neem contact op met ons Loket.

Naar meer info over ons Loket
Onze focus is verschoven van 'psychometrie voor de examens' naar 'psychometrie voor de klas'. Buiten het traditionele neerleggen van een zak-slaagbeslissing, doen we nu veel meer onderzoek naar leerresultaten, naar het leerproces van individuele leerlingen, naar gegevens over hele groepen en data waarmee leraren het individuele leerproces van leerlingen kunnen vormgeven.

Remco Feskens, directeur CitoLab (CitoLab-werkprogramma 2023)

Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken