Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie vergrootglas

Woordmars

Naar een gepersonaliseerde toets voor woordenschat

Waar je woont, wat je hobby’s zijn, welke interesses je hebt: het maakt uit voor de woorden waarmee je als in kind in aanraking komt. Zo biedt elke omgeving waarin een kind opgroeit eigen woorden. Een persoonlijke set die niet beter of minder is dan de set van een ander individu. Waarom dan niet een gepersonaliseerde toets voor woordenschat ontwikkelen?

Woordmars in de Nationale Onderwijskrant 2023 Bekijk ook innovatiethema Ruimte voor ieders talent

In dit project ...

Onderzoeken we of we een gepersonaliseerde toets voor woordenschat kunnen ontwikkelen die beter werkt dan een standaard toets.

  • In 2021 en 2022 hebben we gebouwd aan de gepersonaliseerde toets Woordmars.
  • Nu zijn we zover dat we deze innovatieve toetsvorm grootschalig kunnen gaan beproeven in de praktijk.
  • Duidelijk is al dat eigen keuze in een toets de frustratie bij leerlingen kan omzetten in motivatie. Maar we weten ook dat de omvang van die keuze en de instructie die je hierover aan leerlingen geeft, invloed heeft op de uitkomst. Want: Hoe laat je ze kiezen? Wat vraag je ze te doen? Hoeveel vrijheid bied je? En hoe zorg je voor voldoende spreiding om nog zinvol te kunnen rapporteren?

Toets met eigen inbreng

Woordmars is een prototype voor een nieuwe woordenschattoets. Leerlingen krijgen een actieve rol bij de samenstelling. Ze mogen namelijk een deel van de woorden zelf kiezen.

Lees alles over ons prototype Woordmars
In eerste testen van Woordmars toonden leerlingen vertrouwen tijdens het maken van de toets en waren ze trots op hun resultaat. Als vervolgens de vraag komt 'Mag ik nog meer levels spelen?', maakt ons innovatiehart een sprongetje!

Marica Balk, innovatie ondersteuner (CitoLab-werkprogramma 2023)

CitoLab - woordmars

Woorden passen niet op een schaal van makkelijk of moeilijk

  • Waar je woont, wat je hobby's zijn en welke interesses je hebt, maken uit voor de woorden waarmee je als kind in aanraking komt.
  • Huidige woordenschattoetsen leiden, door een beperkte set aan woorden, vaak tot frustratie bij leerlingen.
  • Ze hebben het gevoel dat ze niet écht kunnen laten zien wat ze weten. Want misschien kennen ze wel moeilijke woorden als 'schildersezel', omdat ze houden van schilderen..
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen

Bereikbaar Ma t/m vr 08:30 tot 17:00
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken