Direct naar inhoud
CitoLab - illustratie support

Biologie+

Hoe help je leerlingen effectief en doelgericht oefenen voor hun eindexamen Biologie? Met het programma Biologie+ onderzochten we in 2024 of gepersonaliseerde oefentoetsen kunnen bijdragen aan een betere leerervaring én leerwinst bij examenkandidaten in het voortgezet onderwijs. Tegelijkertijd ontwikkelden we een gebruiksvriendelijke tool die docenten ondersteunt in hun begeleiding.

Slim toetsen, meer inzicht

Biologie+ sloot nauw aan op de gebruikelijke examenvoorbereiding van docenten en leerlingen. Leerlingen maakten de oefentoetsen die vrijwel helemaal automatisch werden nagekeken, en kregen duidelijke rapportages over hun vaardigheden op verschillende domeinen binnen het examenprogramma. Dit gaf niet alleen leerlingen, maar ook docenten waardevolle inzichten over wat goed gaat en wat nog aandacht nodig heeft. 

De leerlingen waren heel gelukkig met de rapportages. Goed om te zien wat je zwakke en sterke kanten zijn.
Mijn leerlingen vonden het fijn om te kunnen zien waar ze nog aan moesten werken, wat hun aandachtspunten zijn.
CitoLab - vier leerlingen op skatebaan

Oefentool en onderzoeksinstrument in één

  • Onderzoek naar leerervaring en leerwinst bij gepersonaliseerde toetsen op basis van toetsdata, binnen een breder promotieonderzoek naar praktijkgerichte meerwaarde.
  • Ontwikkelen van een nuttige en gebruiksvriendelijke oefentool voor examenkandidaten, die hun docent ontlast en informeert.
  • De inzichten uit Biologie+ worden onder andere gebruikt bij de verdere uitbreiding van Examenkompas, een webapplicatie met gepersonaliseerde oefentoetsen.
Lees meer over het promotieonderzoek

Hoe zag meedoen met Biologie+ eruit?

Het Biologie+ programma bestond uit drie sessies:

  1. Leerlingen maakten zelfstandig een volledig examen. De uitslag en domeinscores waren na afloop direct zichtbaar.
  2. Leerlingen kregen een oefentoets. De inhoud van deze toets werd, afhankelijk van de experimentele conditie waarin de leerling geplaatst was, wel of niet aangepast aan de specifieke domeinvaardigheden van de leerling. In deze sessie mochten de leerlingen vragen stellen aan de docent en gebruik maken van hun boek of het internet. Het doel van deze sessie was het bijspijkeren van hun kennis over de stof.
  3. Leerlingen maakten opnieuw zelfstandig een examen. Zo konden ze zien hoe ze dit examen hadden gemaakt ten opzichte van het examen in de eerste sessie.

Voor alle leerlingen kwam na de derde sessie nog een oefentoets beschikbaar om desgewenst mee door te oefenen, namelijk de oefentoets van de experimentele conditie waarin de leerling niet geplaatst was. Leerlingen die in sessie twee een gepersonaliseerde oefentoets kregen, kregen als vierde oefentoets de standaard oefentoets, en andersom.

Veel automatiseren zodat docenten kunnen doen wat écht belangrijk is

Een belangrijk onderdeel van Biologie+ was een hoge mate van automatisering, met als doel om docenten zoveel mogelijk te ontlasten, zodat zij zich konden richten op het begeleiden van hun leerlingen. Toetsen stonden automatisch klaar en werden vrijwel helemaal automatisch nagekeken. De rapportages gaven snel en overzichtelijk inzicht in de voortgang per leerling.

De toegevoegde waarde van Biologie+ zat hem in de opvallend goede gebruiksvriendelijkheid en in dat je kunt zien waar leerlingen goed of juist minder goed op scoren. En ik vind het een goed idee om de oefentoetsen te personaliseren.
Medewerker aan telefoon

Kunnen we je helpen?

Stel je vraag via onze kanalen of kijk in de veelgestelde vragen.
Voor scholen: Vergeet niet om het brinnummer bij de hand te hebben en/of in de mail te vermelden, zodat we jouw vraag sneller kunnen behandelen!

Bereikbaar Ma t/m vr 08.30 tot 15.00 uur
Bellen (026) 352 11 11
E-mail klantenservice@cito.nl

Zoeken