Sluiten
kind bekijkt plaatjes

Actuele thema's

Kansengelijkheid

Kansengelijkheid: hét thema van de coronacrisis

In 2020 werd kansengelijkheid hét grote onderwijsvraagstuk in de coronacrisis. Want: zorgden de crisis en onderwijs op afstand nu wel of niet voor leerachterstanden bij - bepaalde groepen - leerlingen? Natuurlijk pakten we bij Cito het thema op vanuit onze specifieke rol. We analyseerden toetsresultaten, keken naar nieuwe manieren van data-interpretatie en leverden instrumenten om - eventuele - achterstanden in kaart te brengen. Tegelijkertijd deden we onderzoek naar definiëring en afbakening. Want wat betekent kansengelijkheid (of kansenongelijkheid) in het onderwijs eigenlijk? 
“Juist in periodes van thuisonderwijs bleek hoezeer de thuissituaties van leerlingen een stempel drukken op hun leerontwikkeling. Het stelde ook Cito voor nieuwe vragen, want werken aan kansengelijkheid zit – zoals we altijd zeggen – in ons DNA.”
Anneke Blok
Voorzitter Raad van Bestuur Cito (in: OK&I werkprogramma 2021)

Kansengelijkheid: equality of equity?


Kansengelijkheid equityDownload onze flyer over het begrip 'kansengelijkheid' ->
“Kansengelijkheid is juist ook de kans om te kunnen worden wat je wilt. De kans om je potentieel te benutten, zelfs als de wereld buiten school je tegen lijkt te werken.”
Saskia Wools
directeur OK&I (in: OK&I werkprogramma 2021)
Dit themadossier is onder constructie
Meer informatie volgt snel